Арония – чудо или просто природен дар

Арония - чудо или просто природен дар

Аронията е храст, достигащ до 2 – 2.5 метра височина, пренесен в Европа в началото на XVIII в. от умерения пояс на Северна Америка, а в България през 70-те години на XX век. Отглежда се в планинските и полупланинските райони, но все още на малки площи. Устойчиво на ниски температури и неприятели и взискателно единствено към почвена влага и слънцегреене, това непретенциозно, красиво и с много лечебни свойства растение намира чудесен прием у нас.

Плодът на аронията се характеризира с разнообразен химичен състав и голямо богатство на витамини и минерални вещества, което нарежда този растителен вид в списъка на особено ценните лекарствени растения.

Плодът съдържа захари – преобладават фруктозата и глюкозата, което го прави подходящ за диабетици. Белтъчините са представени с голямо разнообразие на аминокиселини. От макроелементите в аронията се съдържа калий, калций, фосфор, магнезий, желязо (1.2 мг.%) и др., а от микроелементите – рекордно количество йод, манган, молибден… Изключително важна особеност на аронията е високото съдържание на всички важни витамини, което усилва биологичното им действие или т.н. “синергичен ефект”. Руските научни среди я поставят на първо място сред поливитаминозните плодове.

Още през 1959г. Руския фармакологичен комитет дава път за широкото използуване на аронията, като средство с доказан лечебен ефект и я включва в състава на космическата храна. Най-ценни в съдържанието на арониевите плодове са незаменимите полифенолни съединения наречени още витамин Р. Няма друго растение с такова рекордно съдържание на полифенолни (Р-активни) вещества – уникално е, че съдържа и флавоноли, катехини и антоцианини! В сравнение с грейпфрута и гроздето (най-много изследваните лабораторно за Р-вещества плодове), аронията съдържа 5 пъти повече!

Р – активните вещества имат необикновената способност да усилват биологичното действие и запасите от витамин С в организма. Съвместно с витамин С и при наличието на калций, витамин Р в аронията укрепва съединителната тъкан и пази от капилярни кръвоизливи – особенно в мозъка и сърцето!
Поддържайки висока еластичност и нормална пропускливост на стените на кръвоносните съдове, Р активните вещества снижават кръвното налягане, очиствайки съдовата стена от атеросклеротични плаки. Свеж сок отарония, приеман по 50 ml 3 пъти дневно има отличен, клинично доказан ефект при хипертония. Той е безценен и като профилактично средство и при рехабилитация след мозъчен инсулт,-сърдечен инфаркт и др. болести на сърдечно-съдовата с-ма. Комбинацията между витамините Р и С подпомага освобождаването на човешкия организъм от радиоактивни вещества и йони на тежки метали. Има хормоноподобен ефект и допринася за разпадането на адреналина.

Клинично доказан ефект. В Окръжна болница гр.Ловеч е проведено експериментално лечение на хипертонично болни пациенти с трикратно приемане на 50 ml сок от арония, обогатен с витамин С. Установено е, че кръвното налягане се нормализира и стабилизира дълготрайно в сравнение с това на болни лекувани медикаментозно. Проведените научни експерименти във ВМИ гр.Варна и гр.Пловдив показват положителни резултати при третирането на ракови образувания в черния дроб и трайно снижаване на стойностите при болни от захарен диабет.

Чудесен вкус и чудотворен ефект

Чудесен вкус и чудотворен ефект. Освен вкусовите си качества сокът има редица полезни ефекти и свойства:

Антирадиационен ефект – необходим за работещите с компютри, ползващите мобилни телефони, телеманиаци, и в условия на други радиационни лъчения.

Мощен антиоксидантен и мутагенен ефект – от 3 до 5 пъти по-силен от останалите витамини А, С, Е. Унищожава свободните вредни радикали, които увреждат клетъчната мембрана и променят нормалният състав на клетките. Успешно може да се ползва в комплекса от мерки за борба с раковите образувания.

Тонизиращ ефект  - повишава жизнените сили на организма, подпомага преодоляването на нервните разтройства и преумора, стимулира регенерирането на мускулната и костна тъкан, кръвообразуването и обмяната на веществата.

Антисептични свойства – мощно средство за борба с грипа предпазва от вирусни и бактериални иинфекции, облекчава бронхити. С високо съдържание на йод – влияе благотворно на растежа при децата, както и на йододефицитни заболявания (ендемична гуша).

Противоалергичен ефект – благоприятен при различни алергични реакции. Използува се при хипоациден гастрит (с намалена секреция на стомашен сок), кръвоизливи, анемии, ревматизм. Най-подходящ за бременни, деца, диабетици, активни спортисти, ползуващи големи количества изкуствени стимулатори. Незаменим при пречистващи организма диети. В съчетание с плод или натурален ябълков сок, стимулира мощно очистващо действие на кръвоносната и отделителната системи.

ВНИМАНИЕ: Силният лаксативен и диуретичен ефект се дължи на естествения подсладител сорбитол, съдържащ се в плода арония!

Натуралният сок от арония се пие no 30ml. – 50ml. три пъти на ден, 20 – 30 минути преди хранене в продъл жение на 20 – 30 ДНИ. Потребността на денонощие от витамин Р е около 50-100 mg.